Layla ~ 8 ~ De volgende stap


Na haar confrontatie met de zus van haar vader, pakt Layla haar studie serieuzer op. De afgelopen jaren was ze voornamelijk gericht op de studie Engels en stond alles in het teken van de oude Engelse literatuur. Het was voornamelijk haar moeder door wie Layla zich liet leiden in haar keuzes. Waarom ze dat deed, dat wist ze niet. Misschien komt het door de confrontatie met haar opa jaren geleden. Ze ontmoette hem in de supermarkt. Daar werkte ze vanaf haar zestiende jaar om de kamer te betalen waar ze woonde. Hij herkende haar, maar zei er niets over. Wel gaf hij haar radeloos een boodschappenlijstje. Niet wetende waar hij het moest vinden of wat de producten inhielden. Vanaf die dag hielp Layla hem iedere dag in de supermarkt. Na een paar weken vroeg zij zich af of hij inmiddels niet wist waar hij alles kon vinden. Toch bleef hij haar opzoeken en ieder keer gaf hij haar weer het lijstje. Het duurde niet lang voordat Layla hoorde over de ziekte van zijn vrouw. Layla werkte ruim twee jaar in de supermarkt. De week voordat ze vertrok, moest ze het de man vertellen. Hij bedankte haar vriendelijk voor haar toegewijde diensten. Een echte militair dacht Layla bij zichzelf. Ze wist van de hoge functie van haar opa. Het is de reden voor de strenge opvoeding die hij hanteerde. Layla hoopte dat ze uiteindelijk weer contact met haar zouden opnemen, maar dat is tot op de dag van vandaag niet gebeurd. 

            Die middag zit Layla te piekeren in het appartement. Haar ontmoeting met Marquez blijft door haar hoofd spoken. De zus van haar vader had de moeite genomen Layla op te zoeken in Parijs. Al is Parijs voor Marquez geen grote reis. Die mensen beschikken over zoveel middelen. Ze kunnen overal heen. Layla weet dat Marquez overal ogen heeft. Dat ze altijd in de gaten wordt gehouden. Ze heeft niet volgens Marquez geleefd de afgelopen jaren. Maar dat hoeft ook niet, bedenkt ze nu. Als ze maar de basis legt voor een toekomst met Marquez. Dat betekent werken aan haar carrière als een juridisch tolk. Twijfelend bekijkt ze een brochure van de faculteit Rechten. Ze kan een minor volgen, naast haar studie Engels. Met een zucht gaat ze aan tafel zitten en vult het inschrijfformulier in. Tijdens het invullen en aanvinken van de vakken, voelt ze een misselijk gevoel opkomen. Haar handen trillen en de brok in haar keel wordt groter en groter. 

            ‘Ik ben Layla Marquez’, zegt ze tegen zichzelf. ‘Ik ben Layla Marquez’. Ze sluit haar ogen en probeert haar gedachten rustig te maken. ‘Ik ben Layla Marquez’. Ze neemt een slok van haar water en vult het formulier verder in.

            ‘Dit is niet Layla Marquez’, klinkt een stem. ‘Mijn Layla moet dansen’.

            ‘Ik ga dansen, mama. Ik blijf dansen’.

            ‘Niet vergeten, zonnetje’.

            ‘Nee papa, ik blijf dansen. Maar ik moet werken’.

            ‘Goed zo, zonnetje’.

            Tevreden bekijkt Layla het inschrijfformulier. Dit is haar volgende stap. Ze loopt naar haar slaapkamer en haalt haar boekje tevoorschijn. In haar boekje vinkt ze Rechten aan. Het duurde lang voordat ze deze stap kon nemen. Door haar verleden met het rechtssysteem, wilde ze lang wegblijven van advocaten, rechters en de rechtbank. Hoe vaak ze wel niet heeft moeten getuigen en tolken voor haar laatste pleegfamilie. Het heeft haar eigenlijk stuk gemaakt, maar ze heeft geen keus. Het is een belofte die ze heeft gemaakt, als Layla Marquez.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s