De plek voor het nieuwe werken

Dankzij de digitalisering lijkt werken op een kantoor steeds zeldzamer te worden. Meer bedrijven introduceren het nieuwe werken. Hierbij mag je ook vanaf een andere locatie je werk uitvoeren. Vanuit een cloud of via een netwerkverbinding zijn de documenten overal op te vragen. Alles wat we nodig hebben, staat tenslotte op de computer. Met de juiste ICT voorzieningen zijn deze vanaf verschillende plekken te bereiken. Dus ook thuis en dat klinkt als vrijheid. Werken zoals je wilt, waar je maar wilt. Is dit bevorderlijk voor de productiviteit, of zorgt de huiselijke omgeving voor teveel afleiding?

Afleiding of rust?

Veel mensen beweren van wel. Thuis worden ze minder gestoord en lukt het ze beter hun werk af te krijgen. Eindelijk kan aan een stuk door gewerkt worden aan dat ene verslag. Die ene calculatie kan overzichtelijk gemaakt worden. De achterstand in de mailbox is eindelijk verdwenen. Met andere woorden, thuis werken bereiken we meer. Het werk komt af en op kantoor is dit onmogelijk doordat er continue mensen bij je bureau staan. Dit komt thuis haast niet voor, of wel? Thuis zijn er weer andere afleidingsf

actoren. Kinderen komen onverwachts thuis met vriendjes. De buurvrouw merkt op dat je thuis bent en wilt een bakje komen doen. Toch voor de zekerheid nog schoonmaken, omdat de viezigheid je stoort. Werk en thuis overlappen elkaar. Met als risico dat je toch minder aan het werk toe komt dan de bedoeling is.

Afbeelding: By Verawaty

Actiever op de bank of achter het bureau?

Dan heb je nog de werkplek. Waar in huis ga je dan zitten? Er zijn mensen die een extra kantoorruimte in hun woning hebben gemaakt. Niet iedereen heeft deze mogelijkheid. Die zijn genoodzaakt op de bank, aan de eettafel of zelfs op bed hun werk te doen. De een heeft hier minder moeite mee dan de ander. Dit voelt ook als vrijheid. Gewoon in je ontspannen kleding de mails doornemen of aan dat verslag werken. Die bank of het bed kunnen alleen ook te ontspannend werken. Achter het bureau neem je een actievere houding aan, wat kan bijdragen aan de productiviteit. Je thuis is ook een omgeving waar je het werk loslaat. Het kantoor is dat (als het goed is) niet. Ook hierin vervagen de grenzen. De plek waar je ontspant, wordt ook de plek waar je het werk verricht.

Flexibiliteit op de drukke dagen

Juist die ontspanning kan weer voor die productiviteit zorgen. Wanneer je bezig bent met het werk waar jij je goed in voelt, hoeft het niet uit te maken waar je dat doet. Met name die e-mails worden tegenwoordig dankzij de smartphones op iedere denkbare plek behandeld. Meer flexibiliteit in werken kan dus wel degelijk voor meer productiviteit zorgen. Zolang je voor jezelf de grenzen goed weet te bepalen en de discipline hebt om je thuis op het werk te richten. Dit zal niet voor iedereen makkelijk zijn. Gelukkig verdwijnen daarom niet de werkplekken binnen de kantoren. In sommige functies ontkom je er niet aan om op kantoor te komen. Maar wanneer die flexibiliteit geboden wordt, dan is het fijn eens met een laptop op schoot in je pyjama je werkdag te beginnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s